BBK postkasten. Meer dan 60 jaar kwaliteit!
Afmetingen en montagehoogte WM 1.2.5

1.2.3    Montagemethoden

Algemeen


De postkasten voor wandmontage worden hetzij in hun geheel of in handzame blokken aangeleverd. Zij worden zonder bevestigingsartikelen geleverd omdat de keuze ervan sterk afhankelijk is van de ondergrond en de in het werk aanwezige gereedschappen. Wanneer montage niet direct mogelijk is, sla de kasten dan in een droge ruimte op. Voorkom beschadigingen door onder en tussen de blokken houten balkjes te leggen. Verwijder de fabrieksverpakking niet eerder dan noodzakelijk.


Bevestiging tegen een wand


De bevestigingsmethoden per type wand zijn o.a.:


Aantal bevestigingspunten


De onderstaande figuur 1 geeft een indruk van verdeling van de bevestigingspunten. In de regel worden voor grotere samengestelde units gemiddeld vier bevestigingspunten per vier vakken gebruikt.

Ondergrond


Zeker wanneer meerdere blokken in het werk naast en/of boven elkaar geplaatst moeten worden is het van groot belang dat de wand waarop gemonteerd wordt vlak is of voor montage wordt gevlakt. Op een wand met welvingen zullen tussen de blokken met zekerheid kieren ontstaan.


Montagehoogte


Bij montage van de postkasten dient men rekening te houden met de eisen van de Postwet.  De onderste briefklep (inworp) dient zich minimaal 600 mm boven het straatniveau te bevinden en de bovenste briefklep op maximaal 1800 mm.  Zie tabellen: 1.2.5 Montagehoogte.

Plaatsing


De onderstaande handleiding geldt voor grote opstellingen (2 bij 3 blokken of groter). Naargelang de opstelling kleiner is kunt u stappen overslaan.

  

 1. Bepaal op de wand de hoogte van de onderzijde van de postkasten. Geef het peil aan door middel van ee horizontale lijn (waterpas). Het werkt bijzonder snel en praktisch om een hoeklijn op de horizontale lijn te monteren. Hierdoor worden de kasten altijd waterpas op de wand gemonteerd en kan stap 2 worden overgeslagen.
 2. Teken de onderkant van de kasten en bijvoorbeeld de linker zijkant waterpas af op de wand. Houd dan het linker onderste blok op zijn plaats. Teken via de geopende deurtjes de te boren gaten af.
 3. Boor de gaten (diameter afhankelijk van de door u gekozen bevestigingsmethode). Bevestig de kast los-vast aan de wand. Neem het juiste blok zodat de nummering van de vakken klopt! Draai de bouten niet helemaal aan, zodat het blok nog kan bewegen.
 4. Zet de kast ernaast nu net zo vast en koppel de zijwanden van beide blokken op vier plaatsen met popnagels of boutjes. Bouw zo de onderste laag blokken op.
 5. Zet nu het middelste blok van de volgende laag precies op het blok eronder. Bevestig het aan de muur. Boor 4 gaatjes Ø3,5 mm naar het blok eronder en koppel de twee als bij 3) omschreven.
 6. Bouw nu naar links en naar rechts de overige kasten aan elkaar.
 7. Draai nu alle muurbouten aan tot de speling eruit is. ‘Vast is vast’ is het motto, niet doordraaien tot de kast vervormt.Schuine afdekkappen


 Indien meegeleverd, worden de schuine afdekkappen als volgt gemonteerd:


  

 1. Zet de aluminium hoekprofieltjes boven de kasten op 1.5 mm uit de kant vast met popnagels of boutjes.
 2. Zet de afdekkap op de kasten en boor de twee gaatjes in de zijkant door de kap in het aluminium profiel.
 3. Wanneer de muur niet vlak is, kan het nodig zijn de omgezette rand aan de bovenkant van de kap vast te zetten aan de muur. Boor daartoe eerst een gat in de schuine kap en neem dat over op de muur.
 4. Spuit (zeker op natte wanden) een lijn transparante siliconenkit op de randen die aansluiten op de muur. Bevestig de kap aan het profiel met popnagels of boutjes.
 5. Boor aan de voorkant in het midden van de afdekkap een gaatje tot door de voorlijst van de briefkast en zet de kap hier vast met popnagel of boutje.Bevestiging op een frame


Wandmontage kasten zijn tevens geschikt voor bevestiging op een frame zodat de set vrij in een hal kan worden opgesteld. Voor een nette afwerking aan de achterzijde van de postkasten kan als uitbreiding achterbeplating worden gemonteerd. Zie 3.1.4 voor meer informatie over de framesEerste onderhoud


Voor het eerste onderhoud: zie 7.1 Eerste onderhoud postkasten.

Postkasten voor wandmontage

Tip!


Plaats allereerst een hoeklijn of houten regel (waterpas) op de wand.

Zet de kasten op de hoeklijn en monteer de set tegen de wand. Zo kunnen de kasten strak naast elkaar en horizontaal worden gemonteerd. Bovendien werkt het sneller!